Актуално в медиите (20 – 27 декември 2016)


Алкохолът се изплъзна от изискването на етикета да са означени калориите

От investor.bg

wine-label

От декември 2016 г. всички храни и напитки, предлагани на територията на ЕС, трябва да притежават списък със съставки и да посочват енергийна стойност, мазнини, въглехидрати, захар, протеин и сол. Алкохолните напитки обаче са се изплъзнали от регулаторната рамка и засега дали на етикета ще я има тази информация зависи единствено от добрата воля на производителите, съобщава в бюлетина си Асоциация „Активни потребители“. Още…

В България 62% от лозовите насаждения са с червени винени сортове

От chernomore.bg

В България 62% от лозовите насаждения са с червени винени сортове, следват площите с бели винени сортове – около 32%, и десертните – около 6%. През миналата година са отчетени значително по-високи средни добиви спрямо предходната година. При винените сортове средният добив за страната се увеличава с около 63%, до 6702 кг/ха, а при десертните – с около 65%, до 7240 кг/ха. Най-високи средни добиви както за винените, така и за десертните сортове, са получили земеделците в Югоизточния район – съответно 8323 кг/ха и 10 883 кг/ха., показват данните на Министерство на земеделието. Още…

Доброто шампанско се познава по големите мехурчета

От БНТ

Досега се смяташе, че най-доброто шампанско трябва да образува малки мехурчета. Но учени от университета в Реймс наскоро обявиха, че за да е добро едно пенливо вино, то трябва да има големи балончета, пише в. „Дейли мейл“. Големият размер на мехурчетата рязко подобрява вкусовите качества на напитката. Според екипа на проф. Лиже-Белер малките мехурчета носели много по-малко информация на човешките рецептори. Още…

Цонко Цонев готви нов фестивал в Долината на виното

От Труд

Легендите W.A.S.P. идват догодина в България, за да участват на 11 юни в новия фестивал „Рок в Долината на виното“. Организатори са промоутъра Bulgarian Live Music и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, а инициативата е на българската винарна „Мидалидаре“. Още…


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *