Българското вино очарова посетителите на „Мегавино“


Megavino 2017 II-29

Българското вино очарова посетителите на най-голямото специализирано изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, „Мегавино“. То се провежда в Брюксел за 11-та поредна година, но за първи път в неговата история страната ни е почетен гост („guest of honour“).

Megavino 2017„Интересът към България е огромен. Местата за майсторските класове за типичните български сортовемискет, рубин и мавруд – бяха разпродадени още миналата седмица. Определено това е най-успешното участие на България в специализирания форум в Белгия“, отбелязва Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България и организатор на българското участие.

Винопроизводителите, които ни представиха на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.

Мегавино 2017България бе с най-големия щанд от 150 кв.м. На два ТВ екрана се прожектираха филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019 г. Официалното откриване на цялото изложение започна с български народни танци. Международният експерт Филипо Балдан, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, представи два модерни коктейла с българска ракия „Българската пролет“ (Bulgarian Spring) и „Имало едно време…“ (Once upon a time). Три различни съчетавания на българско вино с храна бяха показани от един от най-известните главни готвачи в Белгия, японецът Сабуро Инада, въвел фюжън кухнята там.

А ето и една интересна рецепта за коктейл „Българска пролет” от Филипо Балдан: Съставки: 50 мл ракия. 20 мл лимонов сок. Краставица. 2-3 стръка мащерка.3-4 зърна бяло грозде без семки. 2 л.кафява захар. 1 разбит белтък (по желание). За украсата – цветя, които могат да се ядат, 1 парче лимон, лента от краставица, стрък мащерка. Приготвяне: Поставете няколко парчета от нарязаната на кубчета краставица, гроздето и мащерката в шейкъра, добавете захарта и смесете всичко. Прибавете ракията, пресния лимонов сок и кубчета лед. Разклатете, докато стената на шейкъра се охлади. Прецедете в чаша с лед. Украсете с резен лимон, лента краставица, стрък мащерка, грозде и ядливо цвете.


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *