Първи ден на световното изложение за вино Prowein 2016


Шардоне от Калифорния, САЩ

1.1Палата 17 на Австрия

След ранно ставане и немско кафе с подправки!?, бързаме за първата лекция (Шардоне от Калифорния) в 10:30.
Влизаме през входа, където навалицата е сравнително малка и влизаме в рая на вина от Германия през палатите на Австрия, Италия, Франция (разбира се) и продължаваме към нашата дестинация – вина отвъд океана – Чили, САЩ, Нова Зеландия, ЮАР, Аржентина и други екзотични дестинации. По пътя между другото се записваме на интересния семинар за съчетаване на храна с вино в LÉcole du Vin de Bordeuax.

  1. Семинар “Калифорнийско Шардоне” представляваше дегустация на четири шардонета на цени вариращи от около 10€ до 22-23€.

След дегустация на вина от няколко региона в Калифорния – Clarkburgs, Moterey и Sonoma с помощта лектора установихме сходна политика на винифициране на винарните.

Технологични особености:

  • Малолактична ферментация на 50% от партидата “Шардоне” и 50% се съхраняват в съдове от неръждаема стомана
  • Отлежаване на 50% от партидата “Шардоне” в нови бъчви

Дегустационни бележки от 4-те вина

  1. Цвят – искрящо злато
  2. Аромат – преобладаващ плодов характер (зряла дюля, ябълка с лек нюанс на цитрусови плодове), слабо интензивно усещане на дъб
  3. Вкусови усещания – средна интензивна плътност, подчертан дъбови нотки, недобре изявена свежест.
  4. Съчетания с храна – добре би се комбинирало със салати, риба, млечен сос и леко пикантно пилешко месо

Обобщение: Вината, които дегустирахме, бяха в класическия стил “Шардоне” от края на 20-ти век – пищно вино, но пьк леко демоде.

Интересни цифри: През 1960 – избите са 200, а към 2010г. винарните са 3,364, а кьм днешна дата са 4100.

90% от експорта на USA са вина от Калифарния

90% от производството на USA са вина от Калифарния

и още факти ще намерите в нашите снимки от сьбитието.

1.Открий американските вина


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *