Рупелско вино


В традициите на мелнишкия край съвсем младата изба „Рупел“ изненада пазара с интересни вина

Вината на изба „Рупел“ ни спечелиха от първа глътка. Като истински отдадени на каузата на българското вино запалянковци въобще не се колебахме преди да решим да ги включим в асортимeнта на магазина. На 23 май е техният официален дебют, който ще отбележим със събитие на ул. „Шишман“ 19. На него представителите на избата ще представят вината си пред всеки, който иска да ги опита и опознае. Зад всяко вино обаче стои по една вълнуваща история. Каква е тя за изба „Рупел“, попитахме нейния собственик Павел Граматиков.

Изба Рупел

Емоция, работа и кауза – това е винарството за Павел и Анита Граматикови, които дълги години разработват собствени лозови масиви в най-югозападните части на България, в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево. През февруари 2016 г. официално отваря врати тяхната първа изба, която наричат „Рупел“ – на Рупелския пролом, който пропуска беломорския вятър, за да разхлади лозовите насаждения в горещите летни месеци. Именно тук, между Беласица и Сенгелска планина, срещу асиметричните склонове на живописния пролом, се намира винарската изба.

Павел ГраматиковВинаги, когато пристигам на лозето, първото нещо, което правя, е да пристъпя към редовете, да вдишам аромата на почвата, да почувствам топлината на слънцето и да се заредя с енергия. Земята ми дава сила. За мен винарството е кауза. Вярвам в успеха й“, казва Павел.

Първата винифицирана реколта

от собствените лозови масиви на „Рупел“ е от 2015 г. Като технологична база винарната е доста млада, но отглежда лозя от 2005 г.

„Всичко започна от това, отбелязва Павел, че съм роден и израснал в Долината на Струма, изключително благоприятен район за отглеждане на лозя. Освен че на почти всеки баир в родното ми село дядо ми гледаше лозе, то и самата ни къща беше конструирана като своеобразна винарна. Живеехме на втория етаж, а на приземния мачкахме гроздете в дървени линове и правехме вино. В бедното и гладно село Палат всички пиеха вино – и денем и нощем, както мъжете, така и жените, дори децата. Дядо ми търгуваше с вино на пазарите в Македония. Транспортираше го в кръмни (стар дървен съд за съхранение на вино), натоварени на мулета. Спомените ми от детските и юношеските години са свързани най-вече с виното. Конструкцията на лозето ни беше чашковидна, обикаляхме покрай всяка гижа и се грижехме за нея като за живо същество. Така е и до днес, само че в по-големи мащаби“.

Рупел      Рупел

Тероарните особености на местността в съчетание с красотата на заобикалящите я планини стават предпоставка за изграждане на лозята на избата именно в землището на с. Долно Спанчево и с. Хърсово. При избора на сортовете семейство Граматикови отдава значение на особеностите на региона, където доминира Мелник 55, както и на подходящия тероар за червените сортове Мерло, Каберне Совиньон, Марселан, Санджовезе, Небиоло. Днес масивът на избата е 260 дка. Предстои засаждането на още 30 декара с червените сортове Рубин и Пино Ноар и 20 декара с белите сортове Сандански мискет, Верментино и Вионие. Ключови фактори при отглеждането на лозята са натуралното и биологичното, без използването на химически продукти, като виното се прави със съвсем леки добавки на сулфити, заради азотната инсталация, с която разполага избата.

Рупел

Първите произведени вина

са от реколта 2015. Това са розе „Анита“, „Тамянка“ и серията „Граматик“, представена от четири сортови вина и един купаж. Серията „Граматик” е интересна и с това, че чрез нея нейните автори създават своеобразна граматика на виното, като на всеки графичен знак от наименованието й съответства дума със същата буква, характерна за сорта, тероара и качеството на виното от Мелнишкия край.

„Имаме една философия и тя е много проста. Изповядваме три неща: чистота на сортовете, чистота на производството и чистота на духа“, изтъква Павел Граматиков. По думите му грижите за лозята са подобни на грижите за всяко човешко същество. За да стигне гроздето до дъбовите бъчви, пътят е доста труден и дълъг. Създаването на лозовите масиви, грижите, постоянството, любовта към земята са ключът към успеха във винопроизводството, убеден е той. „Високото качество на вината ни е следствие от индивидуалния контрол на лозаро-винарските процеси, достигнатата пълна зрялост на гроздето благодарение на климатичните особености на региона, ръчно набраното и селектирано още в лозето грозде. Знанията и уменията на нашия технолог Спиро Стоянов, който следва стриктно принципите за чисто производство без всякакви компромиси, и неговото отношение към виното завършват картината на добре направеното вино“.

Рупел

Първите си успешни изяви

вината на „Рупел“ постигат още с първите бутилирани реколти. Две от тях печелят приза „Вино на годината“ 2017 от изложението на сомелиерите с гласуване от посетителите. Продукт на избата попада и в Топ 50 за 2017 от класациите на Ди Вино.

Павел Граматиков е настроен оптимистично за бъдещето. За неговия екип приоритет е възраждането на традицията. След дългия период на криза, която преживява българското винарство в годините на прехода, той вярва, че най-после винарските традиции ще доведат до създаване на вина със собствен характер, които ще намерят добър прием не само на българските, но и на европейските, американските и азиатските пазари.


Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *