Безплатна доставка над 60 лв.

Дегустация “Бяла магия” 09.06 (Четвъртък) 2016

Дегустация “Бяла магия” 09.06 (Четвъртък) 2016

Класическото ШАРДОНЕ и модерният СОВИНЬОН БЛАН

Регистрация за дегустацията

Листовка за дегустацията на Совиньон Блан и ШардонеПредставяме ви кръглата маса на белите вина. Благодарим на всички колеги за бързата реакция и вече нямаме търпение да отворим и дегустираме българския прочит на класическото Шардоне и модерният Совиньон Блан. На снимките може да видите и част от украса за събитието, майсторски изработена от Botany.

Лятото е близо, почти на прага, а за този специален сезон бялото вино е предложение от класа, освежаващата напитка, която със своя плодов и цветист аромат гали сетивата.

Ще потърсим бялата му магия в два сорта – класически издържаното шардоне, винаги подходящо и за много изискани поводи, и модерното совиньон блан, с най-голям растеж на консумация и нарастващ успех. Противопоставянето на модерност и класика е условно, защото шардонето, което отдавна си е спечелило славата на най-разпространен и ценен бял сорт в света, има своя съвременен прочит. А модерният совиньон блан става все по-характерен избор за топлите летни вечери.

За нашата дегустация сме ви приготвили 15 вина от сорта Шардоне и 15 от Совиньон Блан, преобладаващо от реколта 2015

Почти няма българска изба, която да не е включила класическото шардоне в портфолиото си, въпреки че сортът заема съвсем малък дял от площите с бели сортове у нас. Шардонето се е наложило като може би най-популярното бяло вино в България, което е в синхрон и със световната тенденция. Старият френски сорт днес се отглежда във всички винарски страни по света. Той е един от трите основни сорта при производството на пенливи вина в областта Шампан. Върху по-бедни варовити и каменисти почви дава прекрасни и много фини сухи вина. От него се получават изключително качествени бели вина с интензивен аромат най-често доминиран от нюанси на тропически плодове (пъпеш, ананас), смокиня, а в случаите когато е отгледано на варовикови почви, характерните минерални нюанси. Вината от сорта шардоне се развиват много добре в контакт с дъбова дървесина и формират богат комплексен аромат.

У нас производството му е съсредоточено в Дунавската равнина – по-хладните региони с тяхната минералност са отлични за отглеждането му. Добри вина от него се получават и в района на Преслав, Разград, около Поморие и Сунгурларе.

Пенливо или тихо, шардонето може да бъде перфектен партньор на риба, включително сьомга, пилешки ястия и меки сирена.

Шардонето се е наложило като може би най-популярното бяло вино в България

Ако пък предпочитате тревист тон, мускус, зелени плодове, коприва или странният котешки тон, може би вашето вино за лятото е совиньон блан. Совиньонът стана особено популярен след средата на 80-те години, когато винари от Нова Зеландия предложиха своя възглед за този сорт и сравнително бързо новозеландските совиньони се наложиха като световна мода. Точно тези вина с характерни концентрирани плодови аромати и сочен, но стегнат вкус бяха сред основните причини да се заговори за стила “Нов свят”.

В България много винарски изби произвеждат совиньон блан, лозята са предимно в Северна България. Вината са свежи, с ярки аромати и балансирана киселинност. Совиньоните, съзрявали в дъбови бъчви, имат нужда от няколко години повече, за да разкрият своите най-добри страни. Някои дори показват издръжливост и развитие в добра посока до 15 години в бутилка. Почти всички други сухи вина от този сорт се консумират млади. Съчетават се идеално с морски дарове, като миди и калмари, птиче месо и различни летни салати.

Ако пък предпочитате тревист тон, мускус, зелени плодове, коприва или странният котешки тон, може би вашето вино за лятото е Совиньон Блан

За нашата дегустация сме ви приготвили 14 вина от сорта Шардоне и 12 от Совиньон Блан, преобладаващо от реколта 2015. Дали сред тях е вашето вино, дали то ще ви плени със своя свеж, фин и много хармоничен вкус?

Ще разберем съвсем скоро – на 9 юни. Очакваме ви във “ФотоСинтезис Арт Център”, бул. “Васил Левски” 57, от 18.30 часа.

А ето и нашите приятели, които ще ви зарадват с прекрасните си предложения за лятото:

  • „Братанови“
  • „Винарска изба Варна“
  • „Вила Мелник“
  • „Вила Юстина“
  • „Драгомир“
  • „Карабунар“
  • „Левента“
  • „Логодаж“
  • „Манастира“
  • „Марян“
  • „Меди Валей“
  • „Орбелус“
  • „Синтика“ 
  • „Шато Копса“

Съвсем скоро и самите вина!

Добави коментар

X