Безплатна доставка над 60 лв.

Колекционирането на вино като инвестиция

Колекционирането на вино като инвестиция

Виното – ценен инвестиционен актив

Тенденциите са за търсене на сортове, които са се доказали във времето, но по някаква причина са останали настрани от инвестиционните пазари.

Във времена на криза традиционно нараства търсенето на надеждни „защитни активи”. На пръв поглед техният обхват отдавна е добре очертан, но всъщност не е така. През последните години на сътресения на финансовите пазари, виното се превърна в ценен инвестиционен актив. Хората, които повярваха в тази форма на инвестиции преди 10 години вече са натрупали цяло състояние. Основният показател на пазара на луксозни стоки – индексът Luxury Investment, за периода като цяло е нараснал със 179%, а неговият компонент „вино” – със 176%.

Динамичното развитие в търсенето на подобни алтернативни възможности за вложения доведе до създаванетона нов тип фондове за управление на т. нар. „инвестиции на страстта”, които подбират и координират оптимизирани портфейли в тази сфера. Един от тези фондове е Wine Investment Fund, позициониран в Лондон, с офиси наБермудите и Хонг Конг. Подобен фонд гарантира дивиденти от порядъка между 13-18 % на средногодишна база в зависимост от периода на инвестицията. Най- доброто разпределение е за период от минимум 4-7 години.

Има изобилие от възможности за закупуване на колекция от вина. Това може да бъде направено директно от производител, от собственик на изба, от бутици или на търг.

Колекционирането на вино – рисково начинание

Не трябва да се забравя обаче, че макар на пръв поглед да изглежда лесно, колекционирането на вина е доста рисково начинание. Не става дума само за съпътстващите разходи за упражняването на това хоби. Само средствата за изграждане и оборудване на избата и създаването на първоначалната колекция според експерти варират от $ 40 до $ 100 000 (не си струва да се спестява, защото неправилното съхранение може да развали вкуса на напитката). Има също транспортни разходи, разходи за консултанти и сомелиери, които могат да стигнат до 30% от стойността на бутилката. Отказът от консултирането с експерти е опасен. В този случай съществува риск да се купи фалшификат. В eBay например на голямо търсене се радват „опаковките” на най-добрите винопроизводители. За празна бутилка Chateau Lafite-Rothschild 1982 например анонимен купувач е платил над 100 €. Можете да се досетите какво означава това.

Ако говорим за виното просто като за “защитен” инвестиционен актив, възможностите за придобиването му не са малко. Годишният оборот на инвестициите в качествени вина, по данни на компанията Fine Wine Experts, е около 2,5 милиарда €. Най-перспективни са вината Premier Cru, които са високо оценени от критиците. Голямо е търсенето с колекционерска цел на: Ausone, Cheval Blanc, Haut Brion, Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild и др. Има и „втори ешалон” вина. Те предоставят на инвеститорите по-добри възможности за печалба, но закупуването им носи висока степен на риск. Такива са Leoville-Las Случаи, Calon-Segur, Pichon-Lalande, Troplong Mondot, Lynch-Bages, Pichon-Lalande.

Вината от Бордо – бъдещи цели на инвеститори

Извън Франция експертите препоръчват да се обърне внимание на италианските вина от Тоскана, испанските червени вина, калифорнийските вина и вината на Португалия.

Шато Мутон РотшилдНай- добрите предложения са на избите на Ротшилд. Предлаганите вина от този клас са едни от най-добрите през последните двеста години. Разбира се, през това време количествата се съкращават, тъй като изискванията за качество са безкомпромисни, от една страна, а лозята все повече намаляват, от друга. Удачна находка в този бизнес са вината от регион Бордо, с които обаче трябва много да се внимава, защото с годините те стават много волатилни, а и регионът е натоварен със свръхочаквания. В последните години тенденциите в тази насока са за търсене на сортове, които са се доказали във времето, но по някаква причина са останали настрани от инвестиционните пазари.
За начинаещите инвеститори експертите препоръчват портфолиото да е на принципа “малко, но скъпо”. Важно е да се знае също, че виното, напуснало хранилищата на Европа, губи историята си на произход и цената му пада веднага минимум с 15%.

Винена борса и “извън борсов пазар”

Днес инвестиционния пазар на вино има собствена борса – London International Wine Exchange, която е основана през 1999 година. На борсата има четири инвестиционни индекса, като най-важният от тях е Liv-Ex Fine Wine 100 Index, който се състои от 100-те най-популярни вина с инвестиционно качество. Лондон не е единственото място за търговия на вино. Популярен сред търговците в Европа е също т. нар. ”извън борсов пазар” (over-the-counter (OTC) market) в Бордо.
Както и на други финансови пазари, индивидуалното управление на винените активи в сравнение с колективните фондове, е свързано с по-малко средства за инвеститора и го оставя свободен да избира и поема рискове. Професионалните участниците на пазара могат да печелят на борсата Liv-Ex от 40% до 200% годишно, при препоръчителни дългосрочни инвестиции от една година. Доходността на специалните фондове за вино е много по-малко – от 16% до 30% на година, при това става дума за „дълги” инвестиции – 5-7 години.
Като най-изгодна инвестиция на този пазар се счита закупуването на вино в ранните етапи на производство: sur souches (периода на зреене и гроздобер) или en primeur (преди бутилиране, или така наречените фючърсни сделки). Според експерти, цената на първия транш преди бутилиране може да се удвои. А понякога да нарасне до 5-6 пъти. Въпреки това, трябва да се има предвид, че инвестициите в тези фючърси е проект, който изисква „дълги” пари.

10-те най-големи винени колекции

А ето и кои са 10-те най-големи винени колекции в света, според зданието Celebrity Networth, което публикува класацията през 2014 г.

Обри Маклендън10. Обри Маклендън (Aubrey McClendon)– 2000 бутилки

Обри Маклендън е собственик на Chesapeake Energy Corporation през деня, и собственик на една много дълга колекция вина през останалото време. Колекцията му е разположена в над три винарски изби в различни държави. За него обаче няколко бутилки вино вероятно не означават кой знае какво, тъй като Обри притежава земя на стойност почти един милиард долара.

Чарли Тротър9. Чарли Тротър (Charles Trotter) – 4000 бутилки

Славата на Чарли Тротър нараства още в началото на 80-те години. Неговият ресторант Charlie Trotter’s, който се намира в Чикаго, бе класиран сред 30-те най-добри ресторанта в света и остава популярен чак до затварянето му през 2012 г. Неговата колекция от вина е особено забележителна за бройката на бутилките, които притежава. В края на 2013 г. Чарли умира от инсулт.

Лесли Руд8. Лесли Руд (Leslie Rudd) – 10 000 бутилки

Лесли Руд избира да се фокусира върху определена област, когато започва да колекционира вино. Той събира вина от региона Napa Valley. Работейки със сомелиерите Кели Уайт и Скот Бренър, Руд е натрупал много разнообразна колекция от вина от всяка област с лозя в района.

Tour-d_Argent7. Tour d’Argent – 15 000 бутилки

Популярният френски ресторант „Tour d’Argent“ се отличава със замайващо богата колекция вина. Специалните гости на ресторанта са поканени да пристигнат преди официалното работно време, за да прекарат няколко часа търсейки своята бутилка вино.

Тавия Хури6. Тавия Хури (Tawfiq Khoury) – 65 000 бутилки

Брокер и строител от Сан Диего притежава 65 000 бутилки в дома си. Хури и неговата съпруга всяка година организират пищни партита и предлагат обширната си колекция вина. През 1997 г. двойката продава една четвърт от бутилките си.

Ресторант Латур5. Ресторант Latour – 100 000 бутилки

Изумителната колекция на Джен Мулхивил се помещава в ресторант Latour в Ню Джърси. Той толкова сериозно подбира вината за колекцията си, че дори финансира оборудването за създаване на лаборатория за ядрено-магнитен резонанс в мазето на ресторанта. Благодарение на оборудването, той може да определи химическите компоненти и съдържанието на киселина във всяка една от своите реколти, без да се налага да отваря бутилката.

Бодега 18604. Бодега 1860 (Bodega 1860) – 129 000 бутилки

Една много специална колекция от вина, която се намира в Испания и се слави с реколти от 1860 г. в колекцията. Бутилките от тази епоха са доста редки.

Graycliff Hotel3. Graycliff Hotel – 250 000 бутилки

Бахамските острови са дом на третата по големина колекция на вина в света. „Graycliff Hotel“ е собственост на италианския ресторантьор Енрико Гарзаоли. Мазетата на хотела съдържат вина от цял свят, включително 12 000 бутилки от различни части на Италия.

Berns-Steak-House2. Bern’s Stekhouse – 500 000 бутилки

Тампа, Флорида е известна с хубавото време, нощния живот и Stekhousе Берн, която притежава втората по големина колекция от вина в света. Колекцията е толкова голяма, че наскоро служители на ресторанта неочаквано попаднали на редки вина. Те открили закътана в ъгъла бутилка Chateau Latour 1947 на стойност 30 000 щатски долара.

Milesti Mici1. Milestii Mici – 2 000 000 бутилки

Един град на вино под земята. Винарската изба Milestii Mici се намира в Молдова и е с дължина почти 155 мили под земята. За да се стигне от една точка на винарната до друга, служителите използват колички за придвижване. Вината са разделени на улици, които са кръстени на различни вина. Избата е призната в книгата за световни рекорди на Гинес.

Добави коментар

X