15 претенденти за титлата „Сомелиер на годината“


Сомелиер на годината

Петнадесет са  претендентите за титлата „Сомелиер на годината 2018“, съобщиха организаторите на конкурса. Подготвени от сомелиерите Михаил Марковски, Бояна Сирянова и Коста Канариев, те ще представят пред посетителите на тридневната открита дегустация 120 български и чужди вина на 37 изби от България, Италия, Франция, Испания, Чили, Аржентина, Нова Зеландия и Австралия, които участват в гласуването за приза „Вино на годината 2018“.

На отделни щандове за първи път носителите на титлата „Сомелиер на годината“ Илиян Петракиев и Живко Енчев ще представят българските ракии, които ще се борят за приза “Любима марка ракия“ и колекционни и енотечни вина за ценителите.

Под зоркото око на официалното жури с председател Вили Гълъбова, те ще трябва да покажат знания и да демонстрират уменията си в сомелиерската професия. По метода на отпадането дванадесет от участниците ще получат шанс да се явят на финала  – гала винената вечеря в „Рейнбоу плаза“, на която двете журита –  на професионалистите и на винарските изби ще изберат шестима, които ще продължат състезанието. Само трима от тях ще се класират и ще преминат през финалния трети кръг, на който ще стане известен и носителят титлата “Сомелиер на годината 2018“.

Тридневната дегустация ще отвори врати на 29-ти март от 13 часа в „България мол“ и ще протече като САЛОН НА СОМЕЛИЕРИТЕ под мотото „Погледни – помириши – опитай – избери – гласувай“.