Шест български вина получиха „Златен ритон“ на „Винария 2017“ 1


Златен ритон

Шест български вина получиха „Златен ритон“ на „Винария 2017“, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Над 360 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за престижното отличие. От тях 83 вина бяха отличени от международната комисия на „Винария 2017“ с медали, а 50 станаха носители на златни отличия. Най-много призове получи „Вила Ямбол“ с 9 златни и 4 сребърни медали, с което спечелиха приза на НЛВК „Бъчва на годината“.

„В надпреварата в международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се включиха повече винопроизводители в сравнение с миналата година. Те са от България, Молдова, Македония, ЮАР, Азербайджан, Русия и Турция“, посочва председателят на  камарата Радослав Радев.

За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Кабиле Шардоне/Совиньон блан“ на „Вила Ямбол“. Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ е отличено „Шардоне Еленово“ на „Едоардо Миролио“.

В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ с винен „Оскар“ бе отличено „Gradn Prix Golden Rhithm Розе“ на „Черноморско злато“. „Златен ритон“ за първи път спечели винарска изба „Оряховица“ за розе от по-стари реколти „Gaetan Rose“.

При червените вина от новата реколта за фаворит бе обявено виното „Villa Marvella Каберне Фран“ на „Черноморско злато“, при по-стари реколти с приз бе отличена „Rubaiyat red blend“ на „Винекс Преслав“.

За първи път е присъдена и награда „Препоръчано вино от местен сорт“ на бяло вино от сорт „Мискет червен“, производство на изба „Карабунар“.Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


One thought on “Шест български вина получиха „Златен ритон“ на „Винария 2017“