Дунавско винарско изложение BLUE & WINE EXPO 2015


Кога: 27 Юни от 13 часа, Русе

За втори пореден път Русе ще бъде домакин на специализирано Дунавско винарско изложение BLUE & WINE EXPO 2015.

Място на събитието: Във фоайето на Доходно здание, Русе

 ул. „Александровска“ 40 7000 Русе 

Дунавско винено изложение снимка 27 Юни 2015През 2014 г. събитието беше организирано пилотно и посетено от около 300 жители и гости на града. Целта на тазгодишното издание е да събере повече изложители и посетители от четири държави – България, Румъния, Хърватия и Сърбия.

Изложението се реализира в рамките на международен проект „Пътят на римските императори и Дунавският път на виното – RER–DWR II”, който е финансиран по Програма „Подкрепа за подобряване и насърчаване на устойчиви транснационални тематични туристически продукти“ на Главна дирекция „Предприятия и промишленост“ на Европейската комисия. Събитието се организира от Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ със съдействието на Дунавски компетентен център в Белград (Сърбия) и Контактен център „Дестинация Дунав“.

BLUE & WINE EXPO 2015 ще събере представители от 12 дунавски региона и ще бъде обвързано с отбелязването на Международния ден на река Дунав (29 юни). Изложението има за цел да популяризира винения туризъм в Дунавския регион като източник на нови възможности за местно развитие.

Вина от Хърватия, Сърбия и Румъния

България ще бъде представена от три винарски региона – Видин/Белоградчик, Плевен/Велико Търново и Русе. Останалите девет региона ще презентират вина от Хърватия (региони Илок и Бараня), Сърбия (Фрушка гора, Южен Банат, Неготин и Моравски региони), и Румъния (региони Добружда, Мунтения/Олтения и Дунавски тераси).

Освен дегустация на подбрани вина BLUE & WINE EXPO 2015 ще предложи на посетителите възможността да се запознаят с кулинарните традиции в региона, тъй като Клубът на професионалните готвачи в Русе ще има собствен щанд. Ще заработи и арт ателие, посветено на темата „вино“.

В 15:30 часа в Доходно здание ще пристигнат римски легионери, които ще поведат всички желаещи „по пътя на римските императори“ и ще ги отведат на римска крепост „Сексагинта Приста“. Там, за четвърта поредна година, ще се проведе „Римски пазар на Сексагинта Приста“ като част от Фестивала за съвременна градска култура „Аз, Градът“.


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *