Където няма вино, са нужни лекарства


Казват, че където няма вино, са нужни лекарства. Още през античността лекари като Асклепий и Клавдий Гален обръщат специално внимание на лечебните свойства на виното. Модерната медицина е добавила доста нови аргументи в негова полза, особено за червеното.

Макар че не виното бе темата на Първата годишна конференция “Иновации и добри практики в здравния сектор”, която се проведе на 24 септември (2014) в „Шератон“ в столицата, то присъстваше като свеж акцент благодарение на Enjoywine и страхотната селекция от четири вина „Синтика”, която представихме пред участниците в конференцията – над 200 представители на здравния сектор – лекари, фармацевти, служители на държавни институции и медии.

 

Ето я и нашата селекция:

Дегустация на вина обслужване на клиентLa Poesie Sauvignon Blanc

Совиньон блан е новото бяло вино от базовата серия La Poesie на Синтика. На пръв поглед откриваме характерния за сорта искрящ светлозлатист цвят с едва доловим тревист оттенък. На аромат откриваме приятна свежест, усещане за полски билки и лайм. Леко до средно тяло, приятен послевкус и отличен финал. Подходящо за консумация като аперитив, или със свежи салати и леки сирена.

Le Passionnel 2008

Чистосортово бяло сухо вино щардоне, произведено по оригинална технология. Виното се отличава с приятен красив сламеножълт цвят с оттенъци на старо злато. Ароматът е експлозивен, с богата и комплексна плодовост, доминирана от цитруси, акациев мед, Degustation 3зрели екзотични плодове, с леки нюанси на ванилия. Вкусът е също толкова плодов и зрял, плодовете от аромата доминират и тук. Киселините са балансирани така, че да повдигат вкусовия аромат, придавайки обемност и нежност Финалът е дълъг и плодов. Подходящо за консумация с бели меса, риба, десерти и самостоятелно.

Sinti 2008

Червено сухо вино, букет от четири сорта – традиционен бордо бленд сортов състав каберне совиньон, мерло и каберне фран, и българската нотка с ароматен рубин, допринася за създаването на хармонично, балансирано,
комплексно и атрактивно вино. Откриваме интензивен рубиненочервен цвят. В аромата доминират червени горски плодове, сушена синя слива, шоколад, ванилия и подправки. Богат вкусов аромат, плодовост, мекота, елегантен, но ненатрапчив дъб, сочен вкус, меко и пълно тяло, добра дължина и приятен послевкус. Подходящо за консумация с ястия от дивеч, пикантни сирена и червени меса.Дегустация на вина и екип от Enjoywine

Explosion 2008

Ранна мелнишка лоза е български сорт с голям потенциал. Гроздето за това вино е набрано от едно единствено селектирано лозе в района на Мелник. Наситен рубиненочервен цвят, с блясък и леки гранатови отблясъци. Специфичен, богат и концентриран аромат, доминиран от зряла черна череша, вишна с костилка и синя слива, преливащ в ухания на подправки, след които се долавят неповторимите тонове на тютюн и луксозна кутия от пури. Вкусът е много мек, атрактивен, плодов и подправъчен. Кадифеното и обемно тяло се подчертава от елегантни ванилено-шоколадови тонове на финала. Подходящо за консумация с плата от червени меса , сухи деликатеси с подправки, дивеч, пикантни сирена, самостоятелно.


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *