Винарска изба „Боровица“ гостува на EnjoyWine


Артистичните вина на „Боровица“ – 18.10 #шишман19

ВходБЕЗПЛАТЕН

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/741713922840898

Сгушена сред Белоградчишките скали в близост до едноименното село, изба „Боровица” е ориентирана предимно към създаването на лимитирани серии вина с изявен характер, който изразява спецификата на тероара.

Цели 28 общини е задоволявала Боривица с вино и ракия по времето на социализма. Днес концепцията е различна – залага се не на обема, а на уникалността.

Винарска изба "Боровица" гостува на EnjoyWine
„Виното ни се прави ръчно, не използваме помпи, само шапката потапяме и след това по гравитационен път пълним бъчвата”, обяснява технологът на избата Адриана Сребринова.

Винарната използва модерна бутилираща машина, благодарение на която в бутилката не остава кислород. Това позволява да се избегнат консервиращите агенти и да се поддържат много ниски нива на сулфити. Макар малка, избата прави поне 25 различни вида вина в ограничени серии от 250 до 400 бутилки.

Vinarska-izba-Borovitza-gostuva-na-EnjoyWine

Такова разнообразие от почви само на 50 км в диаметър няма никъде другаде, твърдят от „Боровица“. Край Белоградчик почвите са червени, с много железни окиси, минерали и микроелементи. Почвената покривка е започнала да се образува преди 240 млн. години от изветрянето на скалите. В зависимост от това дали тя е по-камениста, глинеста или песъчлива, с консултантска помощ избата е засадила лозето в Боровица.

Maxxima_Vinarska_izba_Borovitza

Отделно има друго лозе на 5 км от Градец, върху наносна почва. Третото лозе на винарната е до река Дунав, където отглеждат гъмза, каберне и мерло. Почвите там са коренно различни, на тях растат 50 – 60-годишни лози. Така екипът има възможност да предложи на ценителите богата палитра от вина, а при смесването на сортовете постига наистина невероятни произведения на винарското изкуство.
Помага им и климатът в региона. Достатъчно топло е, за да натрупа гроздето нужните му 4000 градуса през лятото. Но за разлика от Южна България тук лозата почива нощно време, когато става по-хладно. Тази амплитуда допринася да се съхранят киселините на гроздето. Те формират по естествен път киселините на виното, които пък са гръбнакът на едно вино.

Bachvi_Borovitza

Вината на „Боровица“ не се подават на стандартно описание. Създадени от таланта на двамата съдружници – енолозите Огнян Цветанов и Адриана Сребринова, те впечатляват със своя характер. Например необичайното вино DUX, купаж от червени сортове, отлежали 5 години в бъчви, или невероятно Sensum (мерло и каберне совиньон), или пък сортовите Пино ноар и Гъмза.

Grupata-na-parva-spirka-vinarna-Borovitza

През 2016 година избата преживя огромна загуба – внезапно и тихо си отиде Огнян. Няма да забравим как ни развеждаше из избата – група винени ентусиасти, тръгнали на винен тур из Северозапада. Разказваше история след история. Например за първото оранжево вино на избата, родило се случайно още преди в България да се заговори за orange wine.

„През 2007 г., когато едно от вината ни се получи някак особено, го сложихме в бъчва номер едно и я надписахме „фанта портокал”. След две години дамите от една група, която ни гостуваше, поискаха нещо по-леко и чудейки се какво, им сипахме от „фантата”, направо от бъчвата. След седмица случаят се повтори. Всички искаха да си купят от това вино”, разказа ни тогава Огнян, който ще запомним не само като изключителен експерт по виното, но и като човек, който твори изкуство.

Днес „Боровица” продължава да прави неговите вина, от лозята, които са създали заедно с Адриана, все така уникални вина, всяко със свой характер.

EnjoyWine-gostuva-na-Borovita