Glühwein (Греяно вино)


Тънкости в приготвянето на греяно виноGlühwein (Греяно вино)

Или как да се излекуваме от настинка, безсъние или депресия с две чаши греяно вино

Когато се връщаме у дома след тежък работен мразовит ден… Когато първите симптоми на грипа тревожно се обаждат… Когато се чувстваме приятно уморени след многобройните ски спускания… Или се въртим неспокойно в леглото след скандал в службата…Тогава на помощ идва незаменимият глинтвейн (или по нашенски – греяно вино). Полезна и много вкусна напитка, чието приготвяне не е толкова трудно, колкото много хора си мислят, стига да са ви познати някои малки тънкости.

 

Какво е греяно вино?

Греяно вино или Глувайн (от немски Glühwein) е гореща напитка на базата на вино. Традиционно се употребява в Австрия, Германия, Великобритания и скандинавските страни по време на коледните пазари и фестивали, провеждани на открито.

За какво е полезен:

– Възстановяване от инфекциозни заболявания
– Физическо и психическо изтощение
– Настинки, хрема, кашлица
– Преохлаждане
– Безсъние и депресия

Да се избере вино за глувайн е цяла наука, няма ясен отговор какво вино да предпочетем: сухо, полусухо, сладко, червено или бяло.

Ако първите подобни напитки са правени от вино, произведена в Бордо, то сега за тази цел потребителите предпочитат по-евтините вина. Дори се смята за проява на лош вкус за направата на глувайн да се използва скъпо отлежало вино, тъй като при загряването то губи качествата си.

Повечето ценители на тази напитка твърдят, че за глувайн по-подходящи са сухите вина. Греяното вино е доста сладка напитка, тъй като към него се добавят захар или мед. Затова десертното вино е по-добре да не се използва поради голямата си сладост. За приготвянето на глинтвейн се препоръчват също леките млади вина. Но може би най-подходящи са червените вина – както сухите трапезни и полусухите, така и по-евтините вина в картонени кутии.

 

 

Подправки за греяно вино

Подправките за греяното вино не трябва да се смилат. Смлените подправки биха се разтворили във виното и то би станало мътно.

  • Канела – класическа съставка на глювайн, като е по-добре да се използва канела на пръчки.
  • Карамфил – вечен спътник на доброто греяно вино.
  • Анасон – придава ориенталски привкус на напитката.
  • Джинджифил – има затоплящ ефект, което го прави особено подходящ за зимата.
  • Черен пипер – не се страхувайте, че може да подлюти питието. Когато се вари във виното ароматът му става по-интензивен, а горчивият вкус изчезва.
  • Бахар – напълно отдава своя аромат на напитката, затова не прекалявайте с количеството.
  • Дафинов лист – добавя се точно преди края на приготвянето на напитката, иначе греяното вино може да заприлича на супа.
  • Кардамон – при използването му не се добавят цитруси, защото той сам по себе си има лимоново-евкалиптов аромат.
  • Кориандър – сложете няколко зрънца и класическото греяно вино е готово.
  • Билки – маточина, мента, жълт кантарион и т.н. Те придават на греяното вино славянски аромат и свежест.
  • Плодове – ябълки, цитрусови плодове, кайсии, праскови, сливи. По-добре е да се изберат сезонни плодове, така вкусът на греяното вино ще бъде по-наситен.
  • Сушени плодове – стафиди, сушени кайсии, сливи и т.н. Не трябва да се прекалява с количеството или греяното вино ще се превърне в компот.
  • Мед и захар – 4-5 супени лъжици захар на 0.75-1 литър вино ще бъдат достатъчни. Трябва да помним, че в студеното вина захарта се чувства по-слабо, отколкото в горещото. Често захарта се заменя с мед, тогава вкусът на глинтвейна става по-специфичен. При меда обаче е по-трудно да се преценят пропорциите, затова пък Въпреки че греяното вино “обича” подправки и добавки, не трябва да слагате всичко наред, защото умереността е най-добрият съветник на готвача.

Приготяне на греяно вино Чаша греяно вино

Консумация

Греяното вино трябва да бъде топло (70-75 °C), но не горещо. Виното трябва да се консумира веднага, след като е загрято, за да не загуби своя букет от аромати и вкус.
Пие се в разумни количества, не повече от две чаши на вечер. Освен че от горещия алкохол лесно можете да се напиете, активните вещества в подправки могат да разболеят стомаха, а захарта да повреди зъбите ви.


Остави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *